W poszukiwaniu najlepszego kolagenu – czy warto wybierać kolagen morski?

Redakcja

2 grudnia, 2024

Każdy, kto interesuje się suplementacją, doskonale zdaje sobie sprawę, jak wiele korzyści zdrowotnych przynosi regularne przyjmowanie kolagenu pozyskiwanego z ryb morskich. Czym charakteryzuje się ten rodzaj białka fibrylarnego i dlaczego powinniśmy zdecydować się właśnie na taki specyfik?

Korzyści wynikające z suplementacji kolagenu morskiego

Kolagen jest rodzajem białka budulcowego stanowiącego główny składnik tkanki łącznej znajdującej się w ludzkim organizmie. Może on odpowiadać za elastyczność, wytrzymałość oraz sprężystość stawów, ścięgien, chrząstek i skóry. Na rynku znajdziemy sporo suplementów diety z kolagenem o różnym pochodzeniu, jednak na tle wszystkich preparatów wyraźnie wyróżnia się kolagen morski, który jest pozyskiwany z ryb. Dlaczego warto stawiać właśnie na ten rodzaj białka fibrylarnego? Kolagen morski wykazuje strukturę przybliżoną do kolagenu produkowanego przez organizm człowieka, co znacznie poprawia jego przyswajalność. To bogate źródło aminokwasów, które regularnie spożywane może redukować ból stawów, zwiększać ich ruchomość, spowalniać proces starzenia się skóry, czy poprawiać wygląd włosów i paznokci.

Dlaczego warto stawiać na kolagen morski w płynie?

Kolagen morski do picia może w szybki sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych peptydów kolagenowych. Preparat produkowany na bazie ryb morskich charakteryzuje się wysoką biodostępnością, a jego cząsteczki są szybko wchłanianie do krwiobiegu, docierając do miejsc, gdzie są najbardziej potrzebne. Kolagen morski może przyczyniać się do poprawy naszego samopoczucia, a także wyglądu poprzez:

  • ujędrnianie skory,
  • lepsze nawilżenie cery,
  • szybsze gojenie się ran i blizn,
  • wzmacnianie paznokci i stymulację wzrostu włosów,
  • regeneracje zniszczonej chrząstki stawowej,
  • wzmacnianie kości.

Kolagen morski w płynie można łatwo włączyć do codziennej diety. Regularne przyjmowanie tego preparatu to prosty sposób na naturalne wsparcie organizmu: https://mybionic.pl/aura-herbals-colladrop-forte-kolagen-morski-10000-mg-500-ml.

Unikalne właściwości kolagenu morskiego

Kolagen morski jest wybierany chętniej niż jego wieprzowe lub wołowe odpowiedniki za sprawą wysokiej biodostępności i łatwej przyswajalności, a także prawdziwego bogactwa składników odżywczych. Kolagen rybi może zawierać więcej aminokwasów wpływających na zdrowie stawów i skóry. Dobry preparat morski powinien być pozyskiwany z ryb żyjących w zimnych wodach – dzięki temu minimalizujemy ryzyko występowania zanieczyszczeń. Decydując się na suplementację kolagenu, powinniśmy łączyć go z witaminą C, biotyną lub kwasem hialuronowym, ponieważ te składniki wspierają działanie białka fibrylarnego.

Czym charakteryzuje się najlepszy kolagen morski do picia?

Produkty najwyższej jakości pochodzą z tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk albo dorsz. Preparaty godne zaufania charakteryzują się przejrzystym składem – nie znajdziemy w nich wypełniaczy, barwników, czy aromatów. Warto wybierać hydrolizowany kolagen, ponieważ jest on lepiej wchłaniany przez ludzki organizm. Należy sprawdzić, czy porcja interesującego nas produktu zawiera wystarczające porcje białka strukturalnego – zalecana dzienna dawka kolagenu wynosi około 5-10 g.

Artykuł promocyjny.

Polecane: