Dieta bezglutenowa – dlaczego warto ją stosować?

Redakcja

2 lipca, 2024

W ostatnich latach dieta bez glutenu i produkty bezglutenowe zyskały ogromną popularność wśród osób, które pragną zdrowo się odżywiać. Gluten to białko zawarte w zbożach, takich jak jęczmień, żyto czy pszenica i może powodować nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne u osób uczulonych na ten składnik. Właśnie z tego powodu coraz więcej osoby eliminuje gluten ze swojej diety. Dlaczego warto żyć bezglutenowo, nawet kiedy nie jest się uczulonym na to białko? Jakie korzyści przynosi rezygnacja z produktów z glutenem?

Co to jest gluten i gdzie się znajduje?

Gluten to białko, które można znaleźć w niektórych zbożach. To właśnie ten składnik nadaje im sprężystość i elastyczność. Gluten znajduje się przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu, życie i ich pochodnych, np. w mące pszennej. Co ważne, gluten może być dodawany do gotowych dań czy produktów spożywczych jako stabilizator lub zagęszczać, należy więc zawsze sprawdzać skład nowego artykuły bez zakupem.

Problemy zdrowotne związane z glutenem

W przypadku większości osób gluten nie stanowi żadnego problemu. Jednak istnieje część osób, dla których spożycie tego białka może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Mogą one cierpieć na nadwrażliwość na gluten, nietolerancję czy celiakię. Celiakia to autoimmunologiczna choroba przewlekła, która prowadzi do uszkodzenia jelit i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych.

Czym jest dieta bez glutenu?

Dieta bezglutenowa to sposób żywienia polegający na wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu produktów, która zawierają gluten i zastąpieniu ich przez produkty bezglutenowe. Produkty bez glutenu są wybierane głównie ze względów zdrowotnych – muszą się na nie zdecydować osoby cierpiące na alergię na białko. Warto zauważyć, że żyć bezglutenowo mogą osoby w każdym wieku – nawet niemowlęta i osoby starsze. Dietę bezglutenową warto wprowadzić natychmiast po pojawieniu się pierwszych objawów wskazujących na problemy związane z trawieniem glutenu.

Produkt bezglutenowy – w jakich artykułach spożywczych nie ma glutenu?

Na diecie bez glutenu należy przestrzegać dość restrykcyjnych zasad. Osoba, która choruje na celiakię lub jest uczulona na białko musi do końca życia wykluczyć ze swojego menu artykuły, które zawierają lub mogą zawierać gluten. Standardowe artykuły muszą być zastąpione przez produkty bez glutenu. W takim wypadku wybiera się m.in. ziemniaki, ryż, kukurydzę, soczewicę, maniok, proso, sorgo, grykę, soję, fasolę, a także warzywa, owoce, ryby, mięso, orzechy, kawę, herbatę i miód. Z kolei należy unikać pszenicy, jęczmienia, żyta i produktów, które są z nich wykonane, czyli mąki czy białego pieczywa itd.

Jakie są korzyści stosowania diety bezglutenowej?

Do najważniejszych zalet stosowania produktów bezglutenowych na co dzień należy:

  • poprawa stanu zdrowia – osoby z nietolerancją tego białka dzięki diecie bez glutenu mogą utrzymać dobry stan zdrowia i zminimalizować objawy choroby;
  • poprawa trawienia – spożywanie glutenu może powodować nieprzyjemne problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Dieta bezglutenowa pozwala zminimalizować te dolegliwości;
  • poprawa samopoczucia i wzrost energii – w przypadku niektórych osób rezygnacja z glutenu sprawiła, że poprawiło się ich samopoczucie oraz zwiększył się poziom ich energii;
  • utrzymanie prawidłowej wagi – dieta składająca się z produktów pozbawionych glutenu pomaga także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ zwykle wiąże się z rezygnacją z produktów przetworzonych, które są często bogate w cukry i tłuszcze.

Sklep bezglutenowy – gdzie kupować produkty bez glutenu?

Osoby, które przechodzą na dietę eliminującą gluten muszą przez całe swoje życie stosować się do zaleceń tego sposobu żywienia. Właśnie dlatego żywność najlepiej kupować w miejscach takich jak sklep bezglutenowy. W zwykłych marketach trudno o artykuły pozbawione glutenu, z kolei w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć każdy potrzebny produkt w tym wariancie.

Artykuł sponsorowany.

Polecane: